Борисов вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене“

До седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен, съобщи премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, където беше на сбирка на Политическата академия на ГЕРБ.

Мораториумът трябва да падне преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще е през юли в София. Борисов подчерта, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това.

През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене“. На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години.

До момента България е вложила 3 милиарда лева. От българска страна е било подчертано, че ако проектът се реализира, това ще стане чрез конкурс за избор на стратегически инвеститор. „Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия“, заяви тогава вицепремиерът Томислав Дончев.

Народното събрание постави на правителството срок до края на юни да анализира дали има смисъл продължаването на проекта, за който България има произведено и платено оборудване и да предложи варианти как то да се използва. През март по време на парламентарния контрол Петкова беше съобщила, че месец по-рано CNNC с писмо е заявила интереса си към проекта, а Европейската инвестиционна банка показала готовност за финансиране.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.