Борисов: А ако не ми беше дошъл нюх за специален закон за КТБ?

Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, която генерира корупция, заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на форума на Предприемачи – ГЕРБ, където коментира с какво държавата може да помогне на бизнеса.
Премиерът заяви, че в сивата икономика се генерират между 1,5-2 млрд. лева. „Това убива родното производство, като вкарват китайско месо. Заради синия език беше спрян износът на животни от България“, посочи Борисов.
Според него „бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат – ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели“. Той подчерта, че България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по обществените поръчки.
„Какъв е проблемът на бизнеса? – на първо място, съдебната система“, заяви Борисов. Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, а в България делата се точат с години. Според него такива забавяния, съчетани с някои други популистки действия, могат да объркат банковата система.
„Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямахме синдик. Има, благодарение на закона, но решение на съда няма. Април, ни бяха казали. През това време виждате какво се случва – за 1 евро се продават огромни компании, цесии…“, каза премиерът.
„Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова – това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена – като с години се точат процесите. Не се подвеждайте“, посъветва Борисов делегатите.
Премиерът заяви, че към март страната има излишък от 145 млн. лева. „Не се гласете да ги похарчим – 50 дадохме за Коледа, сега за Великден – 50, а и трябва да пълним дупката в бюджета. Над 820 млн. лв. за тези три месеца са повече приходите в държавата. Това няма да го спираме. Надявам се към края на годината да минем 1,2 -1,3 млрд. лв., което ще бъде огромна помощ за всички нас“, каза Борисов. Той обеща защита за родните производители и по-големи приходи и прогнозира, че дефицитът ще бъде 2,8%.
„Като кажат – вижте в Румъния какво правят…В България това го правим – колко министри бяха арестувани, влачени, премиери дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие“, заяви Борисов.
Премиерът Борисов обяви, че правителството му е пуснало всички европейски фондове само за една седмица. „Това е политическо решение. Не сме станали за една седмица по-добри, просто на едните не им вярваха, а на нас ни дадоха този политически шанс и някъде 5-6 милиарда да разплатим тази година“, отбеляза той.
„Южен поток“ щеше да стане, просто и неговият малшанс, че попадна на правителството на Пламен Орешарски – на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат руснаците и европейците. Нито едните са лесни за лъгане – хванаха ги, нито другите. Една година се загуби и дойдоха и други времена в момента“, добави Борисов.
Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ се провежда в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.