„Боко харам“ обучава отвлечени жени да убиват

Най-малко 2000 жени и момичета са били отвлечени от ислямистката група „Боко харам“ за последните 15 месеца и много от тях са обучавани да се бият, съобщи днес правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, цитирана от ДПА.
Млади жени и момичета са отвличани, затваряни и в някои случаи изнасилвани, омъжвани насила и принуждавани да участват във въоръжени нападения. Понякога те трябва да нападат собствените си градове и села, се казва в доклад на организацията, базиран на свидетелствата на близо 200 души.
19-годишната Айша е била отвлечена от сватба през септември, заедно със сестра си, младоженката и сестрата на младоженката. Екстремистите ги отвели в лагер в град Гулак.
Младоженката и сестра ѝ били принудени да се омъжат за бойци на „Боко харам“, а Айша и около 100 жени и момичета били обучавани да се бият. Айша била обучавана да стреля и да използва експлозиви, както и да напада селища. За тримесечния си плен тя е била изнасилвана, понякога групово.
Бойци на „Боко Харам“ убили пред очите ѝ около 50 души, включително сестра ѝ.
Екстремистите отвеждали отвлечените жени и момичета директно в лагери, или ги отвеждали в къщи, където ги индоктринирали със своята версия на исляма като подготовка за брак. Мъже и момчета редовно са екзекутирани, ако откажат да се присъединят към групировката.
„Амнести интернешънъл“ документира военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от „Боко харам“ в Нигерия. Групировката уби над 5500 души в Североизточна Нигерия за последните 15 месеца и нападна най-малко 300 графове и селища.
Бунтовниците нападат военни и полицаи и завземат оръжия и боеприпаси, които след това използват срещу мирни граждани.
Екстремистки групи като „Боко харам“ използват все по-често сексуалното насилие като тактика за терор на мирните граждани, подчерта вчера ООН в годишния си доклад, цитиран от Франс прес, цитирана от Би Ти Ви.
Зайнаб Бангура, специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие при въоръжените конфликти, добави „Ислямска държава“, милициите „Аш Шабаб“ и фронта „Ан Нусра“, както и други девет армии и милиции в черния списък на организациите, обвинявани в сексуално насилие. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.