Бойко Борисов: Предприемаме мерки за бързо осъществяване на газовата връзка с Гърция

Възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България са обсъдили министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на среща в Баку, съобщава правителственият пресцентър.
Българската страна полага усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ, е посочил Борисов. „Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет 25-30 млрд. куб. м и това, от своя страна, ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа“, е уверил Борисов.
Борисов е благодарил на президента Алиев за дарението за реставрация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново. Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев“ предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.