БМВ с русенска регистрация е използвано за атентат в Сирия

Арабин, който е живял у нас, е изнесъл в Сирия джип, използван от „Ислямска държава“ за самоубийствен атентат преди време. Проверка на МВР показала, че колата не е крадена, съобщи пред БНР Ангел Бадънков от Сектор за борба с кражбите на коли в Столичната дирекция на вътрешните работи.
След като телевизия „Ал Джазира“ пусна в края на миналата година снимка на джипа – БМВ Х5 с българска регистрация, за който се твърди, че е използван от терористи, в полицията са направили справка за произхода на колата.
„Като направихме справка след тази снимка на този джип с русенска регистрация, се оказа, че е собственост на гражданин от арабски произход, който не я е обявил за издирване. Ние не можем да спрем един собственик на един автомобил да си кара колата, където пожелае“, обясни Бадънков.
По думите му, арабинът е купил колата и я е откарал в Сирия, където я е предоставил на други хора, но това не е незаконно, а до момента в МВР няма заявление, че автомобилът е откраднат.
„Това лице от арабски произход вече не живее на територията на България. В онзи период е живял, но вече не живее в страната“, каза още Ангел Бадънков.
От МВР не разкриват самоличността на арабския гражданин, чиято собственост е бил джипът, който вероятно го е закарал в Сирия и предоставил на терористите.
Информации в медиите сочеха, че возилото е било използвано при самоубийствен атентат, организиран от „Ислямска държава“ по време на среща на командирите на една от групировките в арабската страна.
От Сектора за борба с кражбите на автомобили в СДВР обаче опровергаха информациите, че български коли масово се изнасят за Сирия и Ирак. /КРОСС/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.