Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слезе в Йерусалим. Йерусалимският патриарх Теофил Трети изнесе огъня от параклиса на храма „Гроб Господен“.
Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът се проверява внимателно за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.
Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил Трети, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.
В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по 33 свещи, колкото са земните години на Иисус, които палят една от друга след изнасянето на огъня. В началото той има удивителното свойство да не изгаря.
По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.
Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството, храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!
Благодатният огън ще бъде пристигне на Летище София около 20 ч. и оттам ще продължи до всички храмове в страната.
Десетки хиляди християни от цял свят се събраха по улиците на Йерусалим, за да се приобщят към церемонията по запалването на Благодатния огън, предаде по-рано РИА „Новости“, цитирана от „Фокус“. От ранно утро поклонниците се тълпят по улиците в стария град. Полицията дежури на всички градски порти и по пътя към храма „Гроб Господен“, за да се избегнат инциденти.
В Йерусалим започнаха кръстните ходове към храма „Гроб Господен“. Това е един от най-колоритните етапи от ежегодния църковен ритуал, свързан със запалването на Благодатния огън. Той се повтаря всяка година преди настъпването на Великден.
Тържествената и шумна процесия от православни арабски младежи се движи от християнския квартал Стар Йерусалим към храма „Гроб Господен“. В ръцете си те държат хоругви и икони. Главният участник в церемонията на получаването на Благодатния огън – ерусалимският патриарх Теофил Трети – ще пристигне в храма с кръстен поход от сградата на Йерусалимската патриаршия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.