Блага Димитрова и Ивинела Самуилова са най-продаваните български писателки

Блага Димитрова и Ивинела Самуилова са най-продаваните писателки през 2015 г. Това показва българската класация на „Площад „Славейков”. Проучването е направено по повод празника на жените – 8 март, тъй като нежната половинка от човечеството купува най-много книги. Фактът, че дамите са и най-активните читатели, е мотивирал двете класации: „Топ 10 на българските писателки” и „Топ 25 на най-продаваните чужди авторки в България”. 12226321_248141322188637_373769135_nОсвен нелепи, шегите за жените в литературата са и несъстоятелни – представителки на нежния пол от години са част от класациите за книги. Клубът на писателите с най-високи доходи е доминиран от Джоан Роулинг („Хари Потър“), Нора Робъртс, Вероника Рот („Дивергенти“), Сюзан Колинс („Игрите на глада“), Е. Л. Джеймс („50 нюанса сиво“). В класацията на „Форбс” за 2015-а Вероника Рот заема трета позиция, Даниел Стийл – четвърта, Джанет Еванович – шеста, Джоан Роулинг – седма, Нора Робъртс – девета.
У нас „Гринуич“, който е избран за втора поредна година за любима българска книжарница, е съставил по покана на „Площад Славейков“ Топ 10 на най-продаваните родни писателки, както и Топ 25 на чуждите авторки, преведени у нас. Класациите са подредени на база продадени бройки от всички заглавия на всяка от авторките. 12804588_248142688855167_2100815298_nПериодът, който е обхванат, е 8 март 2015-а – 7 март 2016-а. Не са посочени конкретни произведения, защото повечето писателки, попаднали в класациите на „Гринуич“, фигурират с няколко романа по рафтовете на книжарницата в момента – сумирани са общо продадените бройки от всичките им заглавия.
От чуждите авторки у нас е най-четена Харпър Ли, след сензационната поява на втория й роман „И страж да бди на пост“. Самата тя си отиде по-малко от година след появата на новата й книга. Второто място е отредено за Исабел Алиенде, следвана от Дона Тарт и Елиф Шафак, а авторката на книгите за малкия вълшебник Хари Потър – Джоан Роулинг, е на пета позиция. Великата Агата Кристи този път е дванадесета, а известната Нора Робъртс е на 24-то място.
В „Топ 10 на българските писателки” обаче на върха е Блага Димитрова. Веднага след нея е Иванела Самуилова, автор на „Животът може да е чудо“, което издателите й определят като „психология за ежедневна употреба“. Мотото на първата й книга, която много бързо стана бестселър, беше надграждано от следващите й книги.
Следват ги Людмила Филипова, Теодора Димова, Милена Фучеджиева, Леа Коен, Здравка Евтимова, Катерина Хапсали, Ружа Лазарова и Бойка Асиова.
Самата Ивинела Самуилова щастлива възкликна на страницата си във Фейсбук:
„Ето го един от моите скъпи осмомартенски подаръци – не съм и очаквала, че след Блага Димитрова, аз ще се окажа втората най-продавана българска писателка тези дни… Благодаря ви, радвам се, че книгите ми имат смисъл за вас!”
Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.