Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата

/Dnes.bg/Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на „Екопак“ Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

„Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции“, отвърна Бургуджиев пред „Нова телевизия“ на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

Шефът на „Екопак“ обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към „материалите в контейнерите“.

Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

„Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери“, каза той.

Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа „сергия за един лев“, на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

По публикацията работи: Вера Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.