Бизнесът иска пълна промяна в пенсиите за инвалидност

Пълна реформа на системата за отпускане на пенсиите за инвалидност искат четирите работодателски организации. Целта на промените е намаляване на дефицита в Националния осигурителен институт и на злоупотребите. Очаква се текстовете да станат част от пакета с мерки по пенсионната реформа, които вицепремиерът Ивайло Калфин ще представи през следващата седмица.
„Искаме териториално експертните лекарски комисии, които сега са под шапката на здравното министерство, да преминат към НОИ. Който плаща, трябва да преценява основанията. В момента един решава, друг плаща“, коментира за „Преса“ директорът „Тристранно сътрудничество“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България Ивелин Желязков. Чрез преминаването на ТЕЛК от системата на здравеопазването на пряко подчинение на НОИ ще има засилен контрол при издаването на експертизите и по-правилно разходване на средствата, категорични са експертите.
От бизнеса настояват пред ТЕЛК да се явяват само хора в трудоспособна възраст, а не и пенсионери, и комисията да се произнася не само какво не може, а и какво може да работи съответният човек.
Да се направи преглед на досега издаваните свидетелства от ТЕЛК и да се акредитират медицински лаборатории, в които единствено ще могат да се извършват изследвания за нуждите на комисиите, предлага Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Данни на НОИ сочат, че през 2000 г. инвалидните пенсии са били 420 057, а към 31 декември 2014 г. са 996 149. През м.г. новоотпуснатите пенсии са 90 488, като всяка трета – 30 147, е инвалидна. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.