Берлин се подготвя за фалит на Гърция?

В коментар на информацията, че вече се обсъжда „План Б“ – излизане на Гърция от Еврозоната, германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли категорично възможността Гърция да излезе от споразумението за обща валута.
Преговорите с Гърция не се развиват в положителна посока и финансовите пазари вече сигнализират ясната заплаха от евентуално напускане на страната на Еврозоната. Политиците обаче все още решително се противопоставят на подобно развитие, защото то ще струва скъпо на всички страни от Еврозоната.
На среща на финансовите министри от ЕС в Рига този уикенд бяха обсъдени планове за възможни действия. От срещата излязоха противоречиви новини, затова в края й днес германският външен министър Волфганг Шойбле се опита да успокои духовете, макар също да не бе еднозначен в изказванията си. Той заяви, че „План Б“ няма да бъде приет от Германия, но има политици, които държат той все пак да бъде обсъден.
„Ако някой отговорен член на Еврогрупата отговори на въпроса за Grexit с „да“, трябва да е наясно какво следва от това“, посочи Шойле, имайки предвид очаквани бури на финансовите пазари след такова съобщение. „Ако пък отговори с „не“, знаем, че те няма да му повярват“, допълни той.
На срещата финансовите министри от Еврозоната за пореден път предупредиха Гърция, че докато не се съгласи на всеобхватен план за икономически реформи, няма да получи повече пари. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.