Бензинът с 5-6 стотинки надолу, скоро, но…

Цената на бензина у нас ще падне с 5-6 стотинки в следващите няколко месеца. При сегашните нива от 2,06 лв. за литър A-95 това означава, че можем да видим цени от 2 лв., прогнозират за „Монитор“ експерти от бранша.
От Българската петролна и газова асоциация обаче казаха, че в момента не може да се каже какво точно ще е намалението – нито в стотинки, нито в проценти.
Действително може да има падане на цената с няколко стотинки в следващите месеци, но то зависи от това дали ще продължи трендът за поевтиняване на петрола, казаха от там. И допълниха, че цената на дребно зависи от котировката на суровия петрол, която участва с 20% от стойността на крайния продукт.
Другите фактори са данъци и акцизи, както и цените на борсите на готовите нефтопродукти, а също така – курсът на долара спрямо еврото.
В момента ценообразуващият сорт „Брент“ се котира за 40-41 долара за барел. От петролната и газовата асоциация очакват цените да останат на нива от 47 долара, най-много 50 долара за барел.
Причината е, че предлагането на петрол и свръхпроизводството на ОПЕК са много по-големи от търсенето на пазара. Няма чисто икономически фактори за поскъпване и догодина, добавиха от асоциацията. /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.