Бежанците трябва да имат законен път към Европа

Европейският съюз реши снощи да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Ще бъде значително увеличен капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал. Върховният представител за външната политика Федерика Могерини трябва да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки.
Трябват допълнителни действия по отношение на ситуацията с имигрантите, смята и говорителят на Върховният комисариат на бежанците към ООН в България Борис Чиширков.
Необходимо е да има устойчива програма, която да открива бедстващи кораби, да провежда спасителни операции. Трябва да се съсредоточим на първо място върху опазване на човешкия живот. Подобна операция имаше в Италия, но тя беше прекратена заради липсата на финансиране миналата година. Мислим, че сега е удобен момент, когато фокусът е съсредоточен върху тази криза, да се предприемат мерки, които да са разликата между смъртта и сигурността на хората, които са изпаднали в беда, коментира за БНР Чиширков.
Той смята, че могат да се създадат визови програми, които да стимулират законната миграция към ЕС. Друга възможност е участие в програмите, които Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя – за презаселване на уязвими бежанци от горещи точки към Европа по законен път.
Не може да не се подкрепят страните в Европейския съюз, които са под сериозен имигрантски натикс, казва още Чиширков. Трябва да има устойчива система в Европа, която да разпределя справедливо бежанците и подкрепя със средства и ресурси тези страни, които са под особен натиск, смята той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.