Банките свалиха лихвите по кредитите до рекордни нива

Свитото кредитиране принуди банките да намалят лихвите по жилищните и потребителските кредити до рекордно ниски нива. След като през последните 2-3 години лихвите по заемите падаха с бавни темпове, от началото на 2015 г. намалението вече е осезаемо.
Проверка на „Сега“ показа, че в момента на пазара има промоционални оферти за заеми с изключително изгодни нива. Най-ниските годишни лихви за ипотечни заеми в левове например започват от 5.3%. Няколко банки пък предлагат лихва от 5.5%. Като цяло обаче диапазонът на офертите – от малко над 5% до 8.6 – 8.7%. Все пак нивата над 7 и дори над 8% са рядкост.
Подобни са лихвите и по ипотечните кредити в евро. Най-ниските равнища започват от 5.3%, но има и драстични отклонения – в няколко трезора лихвите за покупка на имот до 10 – 12%. През май лихвите по жилищните заеми в левове паднаха до средно под 6%, сочат данните на БНБ. Средните лихви по новите ипотечни заеми в левове вече са 5.95%, а по тези в евро – 6.29%. Преди година те бяха съответно 6.65% и 7.10%.
Оскъпяването по потребителските кредити в левове пък започва от 7.5 – 7.6% и стига до 10 – 12%. Според данните на БНБ за май лихвите по новите потребителски заеми в левове са средно 10.48%. Средните лихви за заеми в евро са били 8%, като най-ниската стойност е около 6.5%.
Въпреки че лихвените проценти при всички видове кредити намаляват, търсенето им остава все така слабо. Статистиката на БНБ показва, че през май кредитите и авансите са се свили с 83.5 млн. лв. до 60. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.