Банките: Пазете се от фалшиви имейли

Напоследък зачестяват сигналите от клиенти на банките за получаване на съобщения по електронна поща от името на обслужващата кредитна институция, с които се иска въвеждане на имейл адрес и парола, съобщава Инвестор.
Въпреки предупрежденията и професионалните грижи за защита на потребителите, които банките в страната полагат, все още голяма част от фишинг атаките са успешни, тъй като клиентите се подвеждат и не разпознават фалшивите и измамни имейли.
Много е важно потребителите да бъдат внимателни и бдителни и в никакъв случай да не предоставят своите данни, пароли и друга чувствителна информация по мобилни и електронни канали, предупреждават от Асоциацията на банките в България, която представлява банковата общност.

Получаване на фалшив имейл
Експертите за банкова сигурност съветват, че в случай, че потребителите получат подобно електронно съобщение, то да не се отваря. Това се отнася и за прикачените файлове и съдържащите се в тях линкове.
Банкерите напомнят, че финансовите институции имат необходимата информация за своите клиенти, а в случаите, когато им трябват нови данни, те няма да бъдат поискани през електронната поща или сайт.
Ако станете обект на фишинг атака трябва да използвате за вход в интернет банкирането само връзката от началната страница на банката. Винаги проверявайте автентичността на страницата, като следите дали адресният бар е оцветен в зелено и адресът на страницата започва с https://, съветват специалистите.
Браузърът, който използвате за банкиране, е препоръчително да е настроен на най-високото ниво на защита на данните, настояват те.

Съвети срещу измами
Когато спазвате тези съвети, няма да имате проблеми в опазване на парите си, убедени са експертите:
Пазете в тайна и не запаметявайте в интернет браузъра вашите потребителско име и парола.

Използвайте лицензиран антивирусен софтуер.
Редовно обновявайте използваната система с лицензиран и закупен софтуер.
Променяйте паролата за достъп до пощата със сложна комплексна парола (големи и малки букви, числа и служебни символи, с не по-малко от 10 символа).
Тези съвети свучат банално, но само това е начинът да запазите от недобронамерени посегателства финансите си, коментират банкери.
Според тях промяната на паролата трябва да се извършва регулярно, поне на три месеца.
Някои банки предлагат възможност за активиране/блокиране на картите в реално време. На сайтовете на кредитните институции има информация и допълнителни съвети за сигурност, с които е препоръчително потребителите да се запознаят.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.