Балтимор пламна в протести след смъртта на чернокож

Балтимор се превърна в сцена на съпътствани от насилие протести след смъртта на чернокож в арест в североизточния американски град в щата Мериленд, предаде ТАСС.
25-годишният Фреди Грей бил задържан на 12 април. На 19 април той починал в болница, след като изпаднал в кома. Аутопсията показала, че смъртта е настъпила вследствие на травма на гръбначния мозък. След смъртта на Грей Балтимор се превърна в сцена на мирни протести в събота, които преминаха вечерта на същия ден и в неделя рано сутринта в сблъсъци между малки групи демонстранти и полицията. Вандали изпочупили прозорци и нанесли щети на полицейски автомобили. В резултат на сблъсъците 34 души били арестувани и 6 служители на реда – ранени.
Припомняме, че това не е първият случай на смърт на афроамериканец в ръцете на американската полиция в последно време. По-рано няколко брутални убийства на афроамериканци от полицаи предизвикаха голяма вълна от протести.
Относно случай с Грей, според балтиморската полиция той е бил задържан, тъй като започнал да бяга, когато забелязал полицаи. След това бил оставен в ареста по обвинения в притежаване на оръжие. На любителски видеозаписи се вижда, че младежът, както изглежда, не може да се държи на краката си, докато бива качван в полицейски автомобил. Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на Грей. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.