Балканите са бойно поле в нова студена война

Балканите са се превърнали в бойно поле на фона на една нова студена война.

Русия разширява влиянието си и увеличава етническите напрежения в страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, се казва в статия на в. „Ню Йорк Таймс“.

Според изследователя от института по международни отношения в Прага Марк Галеоти, след съгласувания отговор на Запада на отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, Балканите придобиват по-голяма стойност. Тук конфронтацията с Русия може да посее нова нестабилност на фона на жестоката война от 1992-1995 г., довела до разпадането на бивша Югославия.

В Сараево много от източниците на войната са премахнати. Но Босна и Херцеговина все още представлява една крехка държава, подложено на изпитание, нещо, от което Русия се опитва да се възползва. Бидейки резервиран спрямо руската намеса, ЕС настоя за фундаментални структурни реформи в Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания и Косово, за да може тези страни да получат членство.

Но след като Великобритания тръгна да се оттегля, а Русия се възползва от пропукванията в района, ЕС разработи подробен план за Балканите. Русия даде да се разбере, че смята за недопустимо ново разширяване на НАТО към Западните Балкани.

Според Марк Галеоти Русия се опитва да се настани в района, политически и икономически, а после да пренесе своето влияние, след като тези страни получат членство в ЕС, смята анализаторът.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.