Асоциацията на индустриалния капитал в България: Държавата провежда социалната си политика на гърба на частния бизнес

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ днес се срещна с бизнеса в Лудогорието. Пред журналисти след дискусията с управители и собствени на предприятия в областта, Боян Бойчев и Добрин Иванов коментираха, че предприемачите проявили определен интерес към възможностите, които предлагат за финансиране действащите оперативни програми на ЕС. Според члена на УС на Асоциацията Боян Бойчев това е напълно оправдано, тъй като след 2020 година финансирането на проекти няма да е по държави, а ще е към спечелени проекти в конкуренция между фирми от целия Европейски съюз. А прогнозата е, че тогава такива пари в България ще влизат по-трудно и вероятно – по-малко.
IMG_9183 (1296 x 864)Макар и в лоша икономическа обстановка експертите на АИКБ констатират снижаване на дела на сивата икономика за две години с четири пункта – от 36 на 32 процента. Един от факторите за това са и влезлите в сила по предложение на АИКБ еднодневни трудови договори.
Проблемите на местния бизнес не са уникални, каза на пресконференцията изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов. И в Лудогорието предприемачите са притеснени от бизнессредата, високия административен натиск от страна на държавата и проблеми с разплащанията пак от страна на държавата.
Не доумяваме защо и още не можем да се преборим с упоритостта на държавата да товари бизнеса с такса „битови отпадъци” не според генерираното количество боклук, а според стойността на активите на фирмата. По този начин бизнесът дотира истинските замърсители, категоричен е Иванов.
И още – категоричното неодобрение на бизнеса чрез непрекъснатото повишаване на минималната работна заплата държавата да провежда социалното си политика на гърба на частния предприемач. Защото заплатата на нискоквалифицирания персонал на много места вече гони средната работна заплата. Иванов приведе и още примери: класът за прослужено време отпада за държавните служители, но не отпада в заплатите на частния сектор. Така е и с болничните, и с цената на тока, казаха днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
А усилията на организацията с 400 000 заети в общо 7000 предприятия и най-голямо покритие в страната по браншове, са насочени към това тя да бъде полезна при разясняване на политиките на държавата в посока подобряване условията за българския бизнес, да го подпомага с инструменти да бъде още по-силен, но в същото време – социално отговорен и коректен към заетите във фирмата.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.