Асандж се съгласи да бъде разпитан от шведската прокуратура в Лондон

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, който в Швеция е заподозрян в изнасилване и сексуален тормоз, е дал съгласие шведските следователи да го разпитат в Лондон. Това съобщи в четвъртък шведската информационна агенция ТТ.
Писменото потвърждение на Асандж до прокуратурата на Швеция е било изпратено в четвъртък, пише TT.
„Това е нещото, за което ние говорим много години, и ние сме щастливи, че прокурорът дойде на същото мнение“, каза за агенцията шведският адвокат на Асандж Томас Олсън.

Защитникът се надява, че разпитът ще се проведе скоро, и че прокуратурата ще следва съществуващите правила.
На 19 юни 2012 г. създателят на скандалния интернет сайт поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където той е заподозрян в сексуални престъпления. Въпреки че европейската заповед за арест на Асандж беше издадена на 2 декември 2010 г., официални обвинения срещу него все още не са повдигнати, тъй като според шведското законодателство заподозреният най-напред трябва да бъде разпитан в рамките на предварителното разследване.
Асандж се опасява, че Стокхолм може да го предаде на САЩ, където австралиецът е застрашен от проължителен затвор, а и от смъртно наказание, което предвижда законът за шпионаж, заради неразрешено публикуване на документи на Държавния департамент. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.