Армията ще има повече правомощия в охраната на границите

Армията да има повече правомощия в охраната на границите на страната – такава поправка в Закона за въоръжените сили предлагат от парламентарната група на ГЕРБ, а подкрепа са дали от всички останали групи – Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, ДПС, БСП, „Атака“ и БДЦ.
Промяната беше обсъдена в сряда на Съвет за развитието – коалиционен орган на управляващите.
Депутати от всички групи са се подписали под внесените днес промени. Те посочват ясно каква помощ може да окаже в мирно време МО на МВР по охрана на границата, съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на комисията по отбрана в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.
Промените са по инициатива лично на премиера Бойко Борисов и са ов отговор на усложнената геополитическа обстановка.
Те гласят, че въоръжените сили на МО участват във въоръжената охрана на държавната граница. Министърът на отбраната ще определя каква сила да бъде изпратена там.
Въпросът армията да се включи по-активно с хора и техника в охраната на турската граница при кризисна ситуация беше обсъден на заседание на Съвета за развитие.
В момента въоръжените сили могат само да „оказват съдействие“ на служителите на Министерството на вътрешните работи – например логистика. С допълнителна точка към чл. 57 в закона сега ще се даде възможност и да охраняват наравно с граничарите.
Поради усложнената геополитическа обстановска всички страни използват повече армията си, заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е и зам.-председател на комисията по отбрана, както и бивш зам.-министър.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.