Арест за бившият румънски министър на финансите, взел 2 000 000 евро подкуп

Румънската прокуратура арестува бившия финансов министър Дариус Вълков, съобщава Reuters. Той е обвинен в незаконно ръководене на бизнес по време на мандата си като министър и във вземане на подкупи като кмет на южния град Слатина. Вълков отрича всички обвинения.
В сейфа на министъра откриха 90 хил. долара в брой, 3 кг злато и картина на Реноар.
Разследването срещу Вълков започна в началото на март. Според прокуратурата той е взел 2 млн. евро срещу уреждане на фирма с договор за изпълнение на държавна поръчка, когато е бил кмет.
Дни след като разследването започна, политикът напусна министерския пост. В момента функциите на финансов министър изпълнява премиерът Виктор Понта, който поясни, че е трудно да се намери „камикадзе“, който да заеме поста.
През последните две години в Румъния за корупция бяха осъдени няколко държавни чиновници, включително бившият премиер Адриан Нъстасе и десет министри. В края на миналата година, под лозунга за борба с корупцията, за президент беше избран етническият немец Клаус Йоханис. Именно той настоя за оставката на Вълков. Йоханис заяви, че присъствието на такъв министър в правителството уронва доверието към кабинета. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.