Апелативният съд увеличи присъдата на ръководителя на газстанцията в Разград за смъртта на двама души

Апелативният съд във Варна увеличи с една година присъдата на 42-годишния Боян Бонев от Разград, по обвинението че поради немарливо изпълнение на задълженията си е причинил смъртта на двама души. Наказанието му е увеличено на пет години затвор, при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.
Припомняме, че през декември миналата година състав на Разградския окръжен съд го осъди на 4 години лишаване от свобода. Бонев бе признат за виновен в това, че на 6 август 2012 г., като ръководител на обект „Газстанция” на „Социалинвест” ЕАД в Разград, и като водач на автоцистерна, поради немарливост при изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща повишен източник на опасност, е нарушил Закона за техническите изисквания към продуктите и наредбата за устройство и експлоатация на газови съоръжения. Така той е причинил смъртта на 48-годишния Румен Стойков от Разград и на 38-годишния Динко Кълвачев от Стара Загора. Подсъдимият бе признат за виновен и че е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето с временна опасност за живота на 50-годишния Красимир Асенов, като по това обвинение му определи наказание от 10 месеца лишаване от свобода.
След обжалване и протестиране на тази присъда, Апелативният съд стига до извода, че решението на първата инстанция е обосновано и правилно. Относно размера на наказанието обаче, което е малко над минимума, апелативните съдии изтъкват, че би било справедливо то да бъде завишено. „При предели от три до десет години „Лишаване от свобода” за това престъпление, то срок от пет години би съответствал на изложеното по-горе и би въздействал предупредително върху личността на дееца, да го поправи и превъзпита, като едновременно с това би въздействало възпитателно и предупредително върху другите членове от обществото.“ – се казва в мотивите към решението на втората инстанция.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.