Апелативният съд потвърди присъдата на кубратски бизнесмен за ДДС-измами

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на кубратския бизнесмен Даниел Димитров за ДДС-измами. Припомняме, че той бе осъден на 3 години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години от Разградския окръжен съд през март 2015 г.
Даниел Димитров, който е родом от Шумен, бе признат за виновен в това, че като съуправител на „ДМ груп“ ООД – Кубрат в периода 2007-2008 г. е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери от 285 224. 68 лева. В условията на продължавано престъпление подсъдимият е съставил и използвал при осъществяване на стопанската дейност, при водене на счетоводството и при представяне на информация пред ТД на НАП – Разград, документи с невярно съдържание – данъчни фактури за осъществени сделки между „ДМ груп“ и четири фирми от София, Стара Загора, Пловдив и Шумен.
Димитров е обжалвал тази присъда, като е пледирал да бъде оправдан. Апелативният съд след проверка е установил, че първоинстанционният съд е направил правилен извод и е установил е по един безспорен начин, че фактурите, включително в дневниците за покупки на„Д.М.Груп“ ООД, не са издадени от посочените в тях доставчици, както и че реални доставки не са били изобщо извършвани. В инкриминирания данъчен период подсъдимият, след като е бил наясно с фиктивността на отразените във фактурите доставки, е потвърдил неистина в подадените декларации за данъчните периоди от 01.05.2007 г. до 28.02.2008 г. и използвайки документи с невярно съдържание – фактури, е приспаднал неследващ се данъчен кредит. Съставът на съда във Варна стига до извода, че присъдата на Окръжен съд – Разград е правилна, законосъобразна и справедлива, а жалбата на подсъдимия е неоснователна.
Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.