Апелативният съд намали условната присъда на ексобластния управител Наско Анастасов

Апелативният съд във Варна е намалил условната присъда на бившия областен управител на Разград Наско Анастасов по делото за източването на 512 761.73 лева през 2009 г. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, за ремонт на църкви и джамии, пострадали от буря, каквато според държавното обвинение не е имало. Останалите седем подсъдими са напълно оправдани – това са бившият зам.-областен управител Бехчет Сюлейман, служителите в областната управа Татяна Борисова, Цеко Цеков и Бейхан Касимов, оценителят Данислав Дочев и собствениците на строителни фирми Марио Николов и Бейти Хаджийонуз.
Делото се гледа на втора инстанция, като Анастасов бе признат за виновен само по едно от петте обвинения – за неправомерно изразходване на бюджетни средства, а по останалите бе оправдан. Присъдата му е 1 година лишаване от свобода условно, докато Окръжният съд в Търговище през февруари т.г. му даде общо наказание от 2 години и четири месеца. Тогава той бе признат за виновен по четири обвинения –за превишаване с власт, неправомерно разпореждане с бюджетни средства, неполагане на достатъчни грижи за повереното му имущество и съставяне на документи с невярно
съдържание и бе оправдан по едно от обвиненията – за сключване на неизгодна сделка.
Освен това апелативните съдии са постановили Анастасов да бъде лишен от правото да заема държавна служба за срок от 1 година.
Процесът срещу осемте подсъдими започна през април 2011 година и се гледа в Търговище, тъй като всички съдии от Разград си направиха отводи. На първа инстанция то приключи с четири условни и четири оправдателни присъди.
Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.