Антон Радичев – 40 години на сцената

Актьорът Антон Радичев празнува 40 години на сцената на Народния театър.
На 7 април той ще бъде абсурдно смешният Венко в „Работно време“ от Камен Донев, което ще рече ще плува в свои води. Защото именно комедията – весела, сатирична, абсурдна, черна или просто добра – е истинската творческа стихия на Антон Радичев.

Колкото и странно да изглежда, той дебютира в Народния театър с драматичната роля на проф. Протасов от ,,Деца на слънцето“ от Максим Горки, постановка на неговия учител проф. Филип Филипов. Следват все така сериозни роли в „Унижените и оскърбените“ по Ф. М. Достоевски, „Бяг“ по М. Булгаков, „Зидари“ от П. Ю. Тодоров, докато постепенно нещата идват на мястото си и се появяват забележителните роли на Антон Радичев в пиесите на Йордан Радичков – Иван Гамаша в „Суматоха“, Великов в „Януари“ и Петлето в „Опит за летене“ – роля, която му донася престижната 1-ва награда за актьорско майсторство на VI Национален преглед на българската драма и театър през 1979 г. А след тях и незабравимите с колоритния си щрих роли от българската класика като Хаджията в „Хъшове“, Каракалпаков в „Двубой“ и Варлаам Копринарката в „Чичовци“ от Иван Вазов.
Много са ролите на Антон Радичев на сцената на Народния театър и всички са запомнящи се с ярката си театралност, като Фигаро в „Сватбата на Фигаро“ от П. Бомарше, Епиходов във „Вишнева градина“ от А. П. Чехов, Наг в „Краят на играта“ от С. Бекет, Гастоне в „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо или с майсторското съчетаване на комично и абсурдно, на смешно и весело, примесено с капка тъга, като Пържени яйца в „Женитба“ от Н. Гогол, шериф Томас в „Човекът, който прави дъжд“ от Н. Р. Неш, Корбачо във „Волпоне“ от Б. Джонсън, Мъжа в „Рейс“ от Станислав Стратиев.
Антон Радичев има над 25 игрални филма в творческата си биография. И до сега любими за зрителите остават героите му от „Оркестър без име“ (1982), „Хотел Централ“ (1983), „Маневри на петия етаж“ (1985), „Пантуди“ (1993), „Испанска муха“ (1998),. а също така и ролите му в телевизионни сериали като „Патриархат“ (2005), „Живот на колелета“ (1992), „Време за път“ (1987).
Антон Радичев е част от легендарното телевизионно шоу „Клуб НЛО“.
През този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ може да гледате Антон Радичев в спектаклите на Камен Донев „Почивен ден“ и „Работно време“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.