Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

Европейският парламент избра италианеца Антонио Таяни /ЕНП/ за свой следващ председател, който да наследи Мартин Шулц.
Таяни бе избран на четвърти кръг на изборите след като на първите три кръга не бе постигнато абсолютно мнозинство. На окончателното гласуване Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа
Таяни бе европейски комисар по транспорта 2008-2010 и по въпросите на промишлеността и предприемачеството 2010-2014 г. Беше зам.-председател на Еврокомисията.
Завършил е юридическия факултет на университета Ла Сапиенца в Рим, работил е като журналист. В Европарламента беше избран като представител на „Напред, Италия“ на Берлускони. През 2008 смени Франко Фратини като представител на Италия в Еврокомисията.
В изявление преди избора, Таяни подчерта, че основните му приоритети ще бъдат миграцията и увеличението на заетостта.
„Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това“, се казва в изявлението на Таяни.
Той призна, че в Европейския парламент не винаги се постига съгласие. „Всички сме наясно, че трябва да намерим решения. Тези решения няма да бъдат намерени в повече и повече Европа, нито във взривяването на европейския проект. Не е работа на председателя на Европейския парламент да поставя такъв дневен ред. Това е работа на вас, евродепутатите. Вие заедно решавате в каква посока ще поемем и как ще оформим тези промени“, заяви Таяни.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.