Англия запазва студентските кредити за българи след Брекзит

Студентските кредити за българските кандидат-студенти във Великобритания ще се запазят и през първата учебна година след Брекзит.

Първите, които ще учат в Обединеното кралство след напускането, са сегашните единайсетокласници. От присъединяването си към Европейския съюз България изпраща на Острова близо 2000 студенти всяка година.

Крайният срок за подаване на документи е или 15 октомври, ако решат да се пробват за университети като Оксфорд и Кеймбридж, или да кандидатстват медицина; или 15 януари, обяснява Стефка Златева, старши консултант за висше образование

Първокурсниците на 2019 г. ще се ползват от същите финансови условия до края на следването си.

Българи ще могат да кандидатстват с пълно финансиране за британски университети и след официалния Брекзит от март 2019 г.

След Шотландия и Англия обяви – през учебната 2019-2020 г. таксите за обучение остават същите, както и условията за студентско кредитиране. Въпреки че Великобритания заяви, че на 29 март догодина официално ще напусне Европейския съюз.

През 2019 г. се запазват абсолютно същите условия както бяха досега. Тоест те могат да се възползват отново от студентското кредитиране за целия период на тяхното обучение и ще плащат същите такси както за английските студенти, казва още Златева.

Над 90% от българските студенти на Острова разчитат на студентския кредит, при който британското правителство отпуска около 9 000 паунда за таксите за обучение. Изплащането започва след като завършилият започне работа и достигне определен доход, съобщава още БНТ.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.