Американски щурмови самолети пристигат у нас

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще бъдат пребазирани щурмови самолети А-10 на ВВС на САЩ в Европа, които ще участват в съвместната летателна тренировка, съобщиха от Министерството на отбраната.
В началото на януари започва следващият етап на съвместната българо-американска летателна тренировка „Thracian Thunder 16″. Тя се провежда на територията на авиобаза „Граф Игнатиево“ и учебен полигон „Ново село“.
В тренировката ще участват военнослужещи и техника от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и от ВВС на САЩ в Европа.
От българска страна в ТРАКИЙСКИ ГРЪМ „Thracian Thunder 16″ ще бъдат включени наличните самолети МиГ-29, СУ-25, както и вертолети Ми-17 и „Cougar“.
Според източници от интернет Феърчайлд A-10 Тъндърболт II (на английски: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II) е американски едноместен реактивен щурмови самолет, разработен от Феърчайлд Рипъблик в началото на 70-те години на 20 век.
Той е предназначен за осъществяване на близка въздушна подкрепа на сухопътните сили чрез нападения на танкове, други бронирани машини и други наземни цели с ограничени противовъздушни възможности. Това е първият самолет на Военновъздушните сили на Съединените американски щати, проектиран специално за близка въздушна подкрепа.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.