Американски хранителен гигант ще произвежда захар у нас, „Амилум“ е част от сделката

Американският хранителен гигант „Archer Daniels Midland“ (ADM) ще купи фабрики за мелене на царевица в България,Турция и Унгария, където ще започне производство на захар след премахване на квотите за производство на захар в ЕС през 2017 година. От царевицата се образува глюкозен сироп, който служи за основа на производството на захар. Новината разпространи БТА, а dnevnik.bg допълни информацията с факта, че в България предмет на сделката е разградският завод „Амилум“.
„Договорът предвижда ADM да стане едноличен собственик на заводите за смилане на царевица в България и Турция и на 50% от предприятието в Унгария“, се посочва в съобщение на американската компания, от което става ясно, че сделката е на стойност 240 млн. евро. От прессъобщението на сайта на компанията обаче не става ясно какви са подробностите около отделните покупки.
Според представителя на ADM Крис Коди целта на сделката е компанията да си осигури географско разширяване и разнообразяване на производството.
„С наближаването на края на квотите за производство на захар в ЕС ще бъде премахнато изкуственото ограничаване на подсладителите на зърнена основа. Това ще създаде огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, като особено интересна е Източна Европа, където производството на захар е по-малко“, каза Коди.
С новите съоръжения капацитетът за мелене на царевица на компанията ще се увеличи с 7,5%. Очаква се сделките окончателно да бъдат завършени през лятото.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.