Агенцията по храните рекетира с такса „спокойствие“ от 10 000 евро на месец

 
bahb

/КРОСС/Производител на дюнери и пилешко месо се оплака, че представител на Агенцията по храните го е рекетирал с такса „спокойствие“ от 10 000 евро на месец. Ако не ги даде, бил заплашен, че ще му бъдат създадени проблеми и предприятията му ще бъдат затворени. От Агенцията по храните обаче отричат тези обвинения.
„Освен 28-те обекта за бързо хранене на територията на цялата страна, имаме още четири производства – транжорна за пилешко месо, фурна за арабски хляб, цех за преработка на картофи и цех за сос“, обясни пред Нова телевизия Биляна Томова, мениджър „Бизнес развитие“ във фирмата.
„След като миналата година отказахме да платим тези пари, започнаха непрестанни проверки и затваряне на нашите производства едно след друго, често пъти на формални основания, като отсъствие на каквото и да е съоръжение за топла вода. Това е абсурдно – ако ние нямаме такова, как изобщо сме регистрирани по Закона за храните“, попита Томова.

На тези думи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов заяви, че те са монтирали такива съоръжения веднага след проверката.
„Има направена вътрешна проверка, както и от външни органи и тя не е доказала тезите на г-н Аладин. Ако той има доказателства, да ги извади на масата. Аз сам ще взема всички мерки и ще уволня тези служители“, заяви Моллов.

Основателят на веригата за дюнери Аладин Харфан обаче твърди, че той лично е имал среща с Пламен Моллов, който го е рекетирал за парите.
„Той дойде да ме попита какво да направи, за да му върви производството и да не го контролирам“, заяви от своя страна Моллов.

„Ние нямаме против проверките от агенцията, а корупцията там. Няма констатация за недоказан произход на суровината“, заяви Томова.

По повод снимките, разпространени от Агенцията по храните, на които се виждат червеи в месото, тя заяви, че те са лъжа и призова да бъдат показани протоколите от проби, извършени в лаборатория на агенцията и които показват, че проблем с продукцията няма. Томова поясни, че констатацията за наличие на червеи е в кошчетата за боклук.
„Липсва каквато и да било гаранция за продукта, който е произведен – дали е от здраво месо. Аз се грижа за здравето на хората и това ми е функцията по закона. Сигнал дойде от Икономическа полиция за незаконна преработка на месо. Ние направихме съвместна проверка заедно с НАП, които проверяваха укриваното на ДДС от тяхна страна“, коментира Пламен Моллов.

Аладин Харфан заяви, че е поискал среща с министъра на земеделието, за да поиска оставката на шефа на Агенцията по безопасност на храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.