АБВ ще реши дали да продължи да подкрепя управлението през април

АБВ ще реши дали да продължи да подкрепя управлението през април
Пред АБВ стои пряк избор за председател на партията. Той ще бъде съпътстван от допитване по отношение на политиките, който трябва да отстояваме. Това ще бъде разисквано на конференция в края на април и основният въпрос вероятно ще бъде отношението ни към управлението на страната, т.е. в края на април ще решим дали да продължим да подкрепяме управлението, заяви председателят на АБВ и президент (2002-2012) на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.
„Критиката по отношение липсата на диалог е само едната страна на нещата. По-голямата е липсата на политики. По своя инициатива обявих, че замразявам партньорското споразумение с ГЕРБ и с останалите политически сили в тази коалиция. Твърдя, че не бих приел номинация, обсъждане на моята кандидатура, при положение, че някой в управлението си мисли, че ние може да бъдем сателит“, отбеляза Първанов.
Встрани от темата Георги Първанов коментира и предложенията за законови промени в сектор „Сигурност“. Той посочи, че АБВ ще подкрепи текстовете на Закона за службите, които се изготвят от няколко правителства, тъй като те ще стабилизират и укрепят сектора.
Председателят на АБВ изрази позиция и по кадровите рокади в МВР и МО. „Онзиден например подкрепихме кадровите промени в МВР. Нека Румяна Бъчварова да получи своя шанс, но това не ни пречи да кажем, че нещата са много объркани“, отбеляза Първанов.
Според него обаче назначението на Йордан Бакалов за ръководител на „Военна информация“ е неудачно. По думите му за поста трябва да се търси човек „под пагон“, част от системата.
Първанов отхвърли и някои от аргументите, с които са предприети рокадите във ведомството, особено този, че в него нямат място служители, родени преди 1961 година. „Огромен брой от нашите сънародници са родени преди 1961 година. Да, някои от тях са завършили в Москва. След това са специализирали на Запад, както е в армията, както е и в други служби. Тези хора, като истински шерпи, изнесоха на гърба си членството на България в НАТО, покривайки всички критерии и изисквания. Сега, за да им благодарим, ги махаме по най-грубия начин. Имам усещането, че това е част от амбицията на Реформаторския блок да има свои хора в сектора „Сигурност“, посочи той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.