АБВ оттегля подкрепата за правителството, ако то не номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

АБВ може да преосмисли подкрепата си за кабинета „Борисов 2“, ако външно министерство не изпрати спешно писмо с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
Това стана ясно на специална пресконференция на лидера на партията Георги Първанов и заместниците му, които твърдят, че само Бокова може да бъде избрана за поста, на който щяла да се справи най-добре от всички. Според тях българският еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде избрана за поста.
„Всеки си тежи на мястото. Георгиева е много добър зам.-председател на ЕК“, каза вицепремиерът Ивайло Калфин.
Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина може има култура на общуване и да намери общ език във всяко отношение“, допълни Първанов, като подчерта, че позицията на АБВ в нейна подкрепа е много силна и присъствието на всички ръководни членове на партията на пресконференцията го доказва.
Смятам за наложително не просто да се изпрати отговор на писмото от Общото събрание на ООН за кандидатура за поста генерален секретар от България, но и да се организира мащабна национална държавна кампания за подкрепа на Ирина Бокова, заяви председателят на ПП АБВ. Георги Първанов припомни, че точно преди 1 месец до българското правителство е изпратено писмо от Общото събрание на ООН с покана страната ни да посочи своята номинация за поста. „Някои държави от Източна Европа вече имат издигнати кандидати и от тук има най-много потенциални кандидатури, които никак не са за подценяване“, отбеляза той.
Според Първанов, забавянето от страна на българското правителство може да повлия на крайния резултат на кампанията на Бокова. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.