Румънска изложба в Разград в памет на героите от Първата световна война

В ХГ „Проф.Илия Петров“ в Разград бе открита фотографска историческа изложба от побратимения на Разград Кълъраш, Румъния. При  представянето на експозицията гл.експерт „Култура“ в Община Разград Камен Кулев специално уточни, че изложбата на паметници и военни чествания, построени в област Кълъраш, са в памет на героите от Първата световна война.

Изложбата включва 30 билборда с 29 снимки на паметници, паметните плочи, скулптури и други възпоменателни произведения, както и карта с обозначения на местата, където са издигнати. Създадена е по проект на Общинския музей в Кълъраш в сътрудничество с Музей „Долен Дунав“ в Кълъраш и Музея на цивилизацията „Гумелница“ в град Олтеница.

Досега фотосите са били показвани в двата румънски града. В Разград ще може да бъдат разгледани до средата на следващата седмица, после – в Силистра, а в седмицата 17-21 декември – в молдовския град Кълъраш /също побратим на румънския си едноименик/

По време на откриването днес стана ясно, че в процес на договаряне е подобна изложба, която ще се проведе в Кълъраш, но с паметници на герои от Разградско.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.