Парламентът на Украйна реши да се обяви военно положение за 30 дни

Върховната Рада на Украйна (парламентът – бел. ред.) гласува предложеното по-рано от президента Петро Порошенко въвеждане на военно положение за срок от 30 дни заради инцидента в Керченския проток, съобщи агенция „Униан“. Първоначално той е обмислял срокът да е 60 дни, съобщиха по-рано местни медии. Решението се взема с гласовете на 276 депутати, 30 са били против, а един се е въздържал. Решено е и че президентските избори в страната ще бъдат на 31 март.

Порошенко очакваше парламентът да гласува внесения от държавния глава законопроект, с който страната ще остане във военно положение за месец. По-рано руските медии съобщиха, че военното положение се отнася за територията на цялата страна, но после информацията бе коригирана.

Пред депутатите Порошенко заяви, цитиран от „Франс прес“ и БТА, че военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море, а „именно там, където може да бъде нанесен удар“, както уточни той. То е в сила от 28 ноември.

По-рано депутати от опозицията, включително от представители на крайнодясната Радикална партия и блока на бившия премиер Юлия Тимошенко, се опитаха да попречат на Порошенко да говори от трибуната.

Рускоезичната редакция на Би Би Си твърди, че спорът с опозицията е за това дали военното положение да е 60 дни и да съвпадне с началото на предизборната кампания за президентския вот, или 30.

Междувременно националисти пред парламента поискаха да бъдат напълно прекъснати отношенията с Русия.

Военно положение не е въвеждано дори след анексията на Крим през март 2014 г. Сега то е факт на фона на един от малкото преки военни инциденти, откакто Русия присъедини Крим към територията си и започна да подкрепя сепаратисти в Източна Украйна. Срещу подобна мярка вече се обявиха трима бивши президенти на страната – първият ѝ Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. В открито писмо те предупредиха, че военното положение би било „заплаха за демокрацията“.

Dnevnik

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.