Въоръжените сили на Украйна са в пълна бойна готовност

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, след като руските сили атакуваха и задържаха украински военни кораби в Керченския проток, съобщи БНР. Президентът Петро Порошенко съобщи, че при инцидента са пострадали общо шестима украински моряци, двама от които по-тежко.
„По предварителната данни, шестима военноморски офицери са пострадали. Някои са били ранени, а някои били травмирани по време на операцията на борда на плавателните съдове. Двама са тежко пострадалите, по наша информация. Нашите военни са били и лишени от възможността да осъществят контакт с командирите си. Към настоящия момент съдбата им е неизвестна“.
Съветът за национална сигурност на Украйна предлага на парламента да въведе военно положение за 60 дни. То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16 ч. местно време.
Задържаните украински кораби са откарани в пристанището в Керч, съобщиха от пресслужбата на Федералната служба за сигурност в Русия. От службата съобщават, че при инцидента са били ранени трима украински моряци. Москва обвинява украинските моряци в незаконно навлизане в териториалните води на Русия, извършване на опасни маневри и неподчинение на законните, според руската страна, заповеди на граничните власти. Официалната руска версия за инцидента беше огласена от Антон Лозовой от граничното управление на Федералната служба за сигурност в Крим:
„С цел принудително спиране на украинските военни кораби беше използвано оръжие. На тримата леко ранени украински военнослужещи е оказана медицинска помощ. Започнато е наказателно производство по част трета, член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация: незаконно преминаване на границата. Следва да се отбележи, че украинската страна е запозната с реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация и Керч-Еникалския канал“, заяви Антон Лозовой от граничното управление на Федералната служба за сигурност в Крим.
Руските медии съобщават, че на пострадалите украинци е оказана медицинска помощ и няма опасност за живота им. От Федералната служба за сигурност твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства за преднамерена провокация от страна на Киев. Очаква се те да бъдат представени на свиканото довечера извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Кримските власти заподозряха, че зад инцидента стои Вашингтон, който искал да въвлече Москва в конфликт.
Движението на граждански кораби през Керченския проток вече е възобновено, съобщи генералният директор на компанията „Кримски пристанища“ Алексей Волков.
По искане и на двете страни Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно тази вечер.
Европейският съюз и НАТО призоваха Киев и Москва да бъдат максимално сдържани и да намалят напрежението в Азовско море.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.