Обучения за действие при наводнения

На 20 и 21 ноември в залата на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Разград бе проведено първото в областта обучение на тема: „Самоспасяване и оказване на първа помощ при инциденти, свързани с наводнения и последващи кризи“ с участието на 20 ученици от IX и X клас на НПТГ „Шандор Петьофи“.

Целта на проекта е повишаване на капацитета на подрастващите за действия при наводнения и последващи кризи. Водещи на обучението бяха д-р Николай Денев – лектор по първа долекарска почмощ към ОС на БЧК – Разград и Димитричка Христова – психолог. Инициативата се реализира в рамките на проект „Центрове за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ в партньорство с БЧК.

Д-р Денев запозна участниците с начините на оказване на първа долекарска помощ при различни ситуации: наводнение, изгаряне, измръзване, отравяне, както и за ефективни практически действия в случай на наводнение и последващи кризи. Димитричка Христова проведе обучение за преодоляване на стреса по време на бедствени ситуации, психосоциална подкрепа след бедствия. Учениците и техните ръководители – Иван Петров, Красимира Рачева-Стефанова и медицинският специалист Рина Михайлова се запознаха с нови и полезни практически, медицински, социални и екипни подходи и техники. След проведеното двудневно обучение, учениците придобиха знания и умения както за оказване на долекарска помощ, така и за оказване на психосоциална подкрепа след бедствия.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.