„Патриотите“ решават кой ще смени Симеонов и дали ще оцелеят

На коалиционен съвет ще се съберат днес лидерите на „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров („Атака“). Основните въпроси за обсъждане са дали Валери Симеонов ще се върне в парламента и дали партията му НФСБ ще има друг вицепремиер, след като той подаде оставка в петък.

Ще бъде обсъдено и предложението на Волен Сидеров Красимир Каракачанов също да подаде оставка, като вицепремиер и министър на отбраната. Сидеров вчера се опита да обясни, че идеята му била „за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция“. А целта на предложението му – управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ разполагат със 122 места (от 240) в парламента и разпадането на „патриотите“ би довело до задълбочаване на проблемите с кворума, които парламентът има след като БСП спряха да влизат на заседания. ДПС също понякога не влизат в зала, тъй като ултимативно поискаха оставката на Симеонов, който нарече протестиращите майки на деца с увреждания „кресливи жени с уж болни деца“. Тази причина вече я няма. Но в единствената досега реакция, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че оставката е закъсняла и няма да промени нищо, че „ситуацията в страната е тревожна“ и че е „време за реализиране на програма за ускорено развитие на страната“. Ходовете на партията ще се видят на следващите заседания.

Досега всяка от партиите в коалицията на патриотите е имала собствена законодателна инициатива и различия при гласуването. Какви са двата основни варианта за изход от кризата:

 

Възможност 1: Сидеров напуска коалицията и бива изолиран

Връзките между Симеонов и Каракачанов, и съответно партиите им, изглеждат по-здрави, отколкото на двамата със Сидеров. Той често е в открита атака срещу тях.

А те не възприемат сериозно „творческото предложение“ (определението е на министъра на отбраната) на Сидеров, който поиска оставката и на Каракачанов.

Друг бъдещ конфликт в коалицията е желанието на Сидеров да оглави листата на „патриотите“ за европейските избори, което не се споделя от коалиционните му партньори. Сидеров дори стигна по-далече, като обяви потенциално сътрудничество с евродепутата Николай Бареков и подаде документи за членство на „Атака“ в Алианса на консерваторите и реформаторите в Европа (АКРЕ), показвайки, че е готов на развод.

Председател на групата в парламента е Волен Сидеров, но на практика заседания на групата не се провеждат. От НФСБ обявиха, че свалят доверието си от него преди месец. Сидеров разполага едва с 8 депутата от 27 в парламентарната група и не може да прокара никакви решения. Ако Валери Симеонов реши да се върне като депутат, което е почти сигурно, това ще предизвика разместване на силите в малкия коалиционен партньор. Симеонов влезе в парламента от 23 МИР София и връщането му означава, че Миглена Александрова от „Атака“ ще напусне Народното събрание и така народните представители от „Атака“ ще намалеят на 7. Тези на НФСБ ще се увеличат на 9, а ВМРО ще си запази 11 места.

Така възможностите на Сидеров да бъде парламентарен балансьор съвсем ще намалеят, тъй като неговите 7 гласа могат да бъдат лесно заместени от „Воля“ на Веселин Марешки (12 гласа). Марешки осигурява депутати за кворума и сега.

Той обаче не може да влезе официално в коалиция с „патриотите“, тъй като атакува ВМРО и персонално Красимир Каракачанов в опит да откъсне гласове от тях за европейските избори.

 

Вариант 2: Всичко остава както досега, засега

Най-вероятният вариант е „патриотите“ да загърбят личните си конфликти, поне за пред медиите, в името на т.нар. „стабилност“ на управлението и това да продължи известно време.

Очаква се Симеонов да предложи за бившия си пост име, което е извън активната политика и поради тази причина не е опетнено. Според бургаското издание „Флагман“ Симеонов ще предложи да бъде земестен от досегашния началник на кабинета си – Марияна Николова, но според източници на „Дневник“ името ѝ още не е коментирано.

Дори и тримата коалиционни партньори да изгладят днес отношенията си общата им историята показва, че конфликтите и разделението в „Обединени патриоти“ ще продължат, с което често ще предизвикват трусове или директно ще застрашават управлението на третия кабинет „Борисов“.

Dnevnik

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.