Бомба избухна в колеж в Крим, има загинали и десетки ранени

Най-малко 10 души са загинали при взрив в колеж в град Керч в източната част на Крим. Това съобщават руски издания, като цитират местни медии. Поне 50 души са ранени. Руската национална гвардия „Росгвардия“ определи случилото се като „терористичен акт“.

Националният антитерористичен комитет, цитиран от „Интерфакс“, съобщи, че е намерено непознато взривно устройство и се вземат мерки, за да се предотвратят „повторни взривове“. ТАСС цитира заместник-председателя на „Росгвардия“ Сергей Меликов, според когото става дума за самоделно взривно устройство, съдържало „метални късове“.

Множество издания говорят и за стрелба в района, като се позовават на очевидци. Следствието не потвърждава тази информация, но директорът на колежа Олга Гребенникова каза пред местни медии, цитирана от „Ройтерс“, че въоръжени мъже са влезли в сградата и са започнали да стрелят по намиращите се вътре. По думите ѝ сред жертвите са както ученици, така и служители.
Непосредствено след инцидента РИА „Новости“ написа, че става дума за газова експлозия в столовата на техникум.
Президентът Владимир Путин каза, че е наредил на службите да установят причината за взрива.
Радио „Говорит Москва“ съобщи в канала си в „Телеграм“, като се позова на очевидци, че на първия етаж на сградата е имало взрив, а на втория – стрелба. Минути след взрива сайтът „Керчь Инфо“ цитира очевидци, според които в района са се разхождали „хора с автомати“. Подобни са показанията на ученик, който в момента на взрива е бил в съседна сграда. Пред телевизия RT служител на колежа говори за два взрива.

Следственият комитет на Русия съобщи, че взривът е станал около 12 ч. местно (и българско) време. Час по-къснно всички учебни заведения бяха затворени, предаде сайтът „Медуза“.
На място работят спасителни екипи и пожарникари.
Градът се намира на брега на Керченския пролив, където наскоро бе отворен за трафик мост, свързващ Крим с останалата руска територия.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.