Белгийски супермаркет продава зеленчуци от покривната си ферма

Опитвайки се да създаде възможно най-кратката верига за доставки, един супермаркет в Брюксел продава плодове и зеленчуци, отглеждани на собствения си покрив – само час-два, след като са обрани. Delhaize, белгийската част от супермаркетите Ahold Delhaize, обяви, че е стартирала проекта „Градска ферма“, за да задоволи нарастващия брой потребители, които са загрижени за това откъде идва храната им и дали се хранят здравословно.
„Продуктите се събират сутрин в 8 часа, а час по-късно вече са долу в магазина“, казва служителката Мари Делвукс.
Градината на покрива с площ 360 квадратни метра генерира енергията си устойчиво – чрез слънчеви панели и чрез възстановяване на топлината от складовата част на сграда.
Фермата, която тази година произвежда домати, салати и ягоди, работи целогодишно и може да издържи на студените месеци спокойно благодарение на оранжерията си.
Създаването на ферма върху покрив насред града си има и някои предизвикателства. Продуктите могат лесно да бъдат унищожени, тъй като фермата не може да разчита на необходимото биоразнообразие, за да смекчи щетите от евентуално нападение на насекоми. Има и ограничение за теглото и съответно за вида растения.
И макар че фермата, която е първата по рода си в магазините от веригата Delhaize, понастоящем произвежда само част от нужните в магазините продукти, тя ще служи като тест с цел евентуално бъдещо разширяване на програмата в други магазини.
greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.