След Унгария, и Полша се готви да се оттегли от пакта на ООН за миграцията

Вътрешният министър на Полша Йоахим Бруджински препоръчва на правителството да се оттегли от договора на ООН за миграцията преди окончателното му приемане по-късно тази година. Според министъра това споразумение ще насърчи допълнително миграцията към Европа, съобщи в „Туитър“ министерството, цитирано от „Ройтерс“.

Унгария вече обяви, че няма да участва в подписването на т. нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и редовна миграция, прието през юли от всички 193 страни членки на ООН без САЩ, които миналата година също се оттеглиха.

Пактът, който трябва да бъде окончателно подписан през декември в Маракеш, се занимава с въпроси като причините, които карат хората да мигрират, как те да бъдат защитени и как да бъдат интегрирани в новите страни. Полша, Чехия и Унгария заемат твърда позиция срещу разселването на мигранти из ЕС с аргумента, че незаконната миграция заплашва сигурността на континента, припомни „Ройтерс“.

По думите на полския вътрешен министър проектът за глобалното споразумение „не гарантира сигурността на Полша“ и освен това „насърчава нелегалната имиграция“. В съобщението на неговото ведомство се отбелязва, че Бруджински е направил изказване пред срещата на Г-6 за миграцията във френския град Лион, където е разговарял с италианския си колега Матео Салвини и други официални лица.

Управляващата в Полша националистическа партия „Право и справедливост“ дължи убедителната си победа на парламентарните избори през есента на 2015 г. отчасти на опасенията на поляците от миграцията, отбеляза „Ройтерс“.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.