Творческа среща в библиотеката с автори от издателство „Захарий Стоянов“

В рамките на Националните културни празници „Албена” 2018 в Разград Иван Гранитски представи група известни интелектуалци, творци и учени по инициатива на издателство „Захарий Стоянов”.
Присъстващите имаха възможността да научат повече за фундаменталния труд на чл.кор. Васил Проданов със заглавие „Системни цикли и бъдещето на историята: накъде върви историята“, новото му изследване „Теория на българския преход“.
Стоян Райчевски историк и етнограф, общественик и журналист, докосна сърцата и душите на родолюбците със своите фундаментални изследвания „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи. 1913-1944“. Той представи още нови книги, носещи марката на издателство „Захарий Стоянов” като изчерпателното етнографско изследване „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия“ и книга за „Момчил войвода“. Научното доказване на историческата истина за Момчил войвода влезе в поредицата „Дълг и чест“ на издателството, в която се представят владетели, държавници, национални герои.
Панко Анчев литературен историк, критик и литературен философ разкри своя необхватен свят и завладя присъстващите със слово за новото си изследване „Българският ум. Непрочетеният Димитър Талев“. Интелектуалецът доказа на практика чрез Талев и произведенията му, че епическият роман в българската литература получава не просто ново дихание, но и се обогатява с нови идеи и жанрови особености. Хората, дошли на срещата, се насладиха а словото на интелектуалеца и в друга книга – „Българският ум. Теория и история“.
Юрий Борисов говори за своите философски есета „Молба за рая“ и въведе слушателите с интересно слово в страниците на сборника си с импресии и разкази. Хората получиха представяне не само за творбите му във философска проза, както се очакваше, но се насладиха на музиката и песента, звучащи в текстовете на произведенията. В другата си книга „Школата на сферата“ талантливият автор поднесе три новели: „Дядовата къща“, „Школата на Сферата“ и „Приказка за Буда“.
Свои художествени текстове представи директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски: „Зазоряване“, „Стрелата на времето“ и „Образ и метафора“. Стана практика авторът да изненадва читателя си с поетическите си внушения. Всяка следваща стихосбирка на Иван Гранитски преосмисля предишната, прочита я отново, за да отвори нова посока или дори нов път към себе си и да заговори за нови идеи и проблеми.
Огнената поетеса Валентина Радинска представи поетичните си книги „Защото е студено“ и „Употреба на свободата“. Всяка нейна стихосбирка е събитие в днешната българска поезия. Поезията й е дълбоко лична, тя разкодира многозначния свят на чувствата, на изстрадването и преодоляването на човешките изпитания. „Защото е студено“ е като учебник по поезия и учебник по любов.
Наред с големите имена Иван Гранитски представи и двама местни автори: Пламен Панчев и Димитър Петров. Те прочетоха свои поетични творби и получиха много ръкопляскания и одобрения от публиката. А водещият вечерта Гранитски сподели, че се нареждат наравно с големите имена.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.