Мая Манолова настоява специална комисия да провери как се разходват парите за възстановяване на Хитрино

Ще изпратя писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия с експерти от Министерството на труда, с експерти от

Инспектората към социалното министерство, представители на Държавната финансова инспекция, представители на омбудсмана, граждани на Хитрино, медии, която комисия да извърши проверка на всеки един лев от тези 5 млн. лв., които са похарчени за строителни дейности в Хитрино. Това каза пред журналисти в Хитрино националният омбудсман Мая Манолова.

Тя допълни, че ще настоява за такава специална комисия, защото по време на приемната й в селото постъпили много жалби от хората, според които има нередности при ремонтите, извършени със средствата от фонд „Социална закрила“. Омбудсманът припомни, че това са онези 5 млн. лв., които правителството гласува за изграждането на 13-те разрушени къщи и за строително-ремонтни дейности. „Имаме десетки жалби. През приемната минаха над 100 души и почти всички пуснаха жалби. Те са за надписани сметки, за извършване на ремонтни работи по къщи, които нямат нужди от такива, отчитане на неизвършени дейности, изписване на монтажни работи и други злоупотреби. Заради това настоях и утре ще изпратя писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия“, заяви Манолова.
Тя допълни, че за първи път ще се възползва от възможността, която й дава законът и ще поиска Районният съд да глоби кмета на Хитрино за неизпълнение на законови разпоредби по отношение на осигуряването на публичност в проверките на омбудсмана. „Имаме постъпили две жалби, едната е подписана от 60 души, другата е с подписите на 18. Хората твърдят, че ремонтните, които са им обещани, които са признати за необходими, не са извършени и, че това е предмет на избирателно отрицателно отношение към тях. След постъпването на тези жалби в офиса на омбудсмана, аз поисках преди около 6 месеца информация по тези случаи от кмета на Хитрино. Такава не ми е предоставена. Така че ще се възползвам от правото си и ще настоявам за глобяване на кмета на Хитрино.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е в отпуск. Пред медиите заместник-кметът Ахмед Ахмед заяви, че грубите строежи на последните 3 от 13-те разрушени къщи са приключили на груб строеж. Остават довършителни работи, които ще приключат до края на годината.
Ахмед отбеляза, че в момента двама души са на фургони. „До два месеца ще приключи израждането на къщите им.
Заместник-кметът каза още, че всички договори с държавен фонд „Земеделие“ за възстановяване на инфраструктурата в Хитрино са подписани. Става въпрос за около 20 млн. лв.

ШУМ.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.