Симеонов с ултиматум към управлението – или решителна промяна, или напуска

Да се промени начинът на управление в голямата коалиция с ГЕРБ и в „Обединени патриоти“. Това поискаха в декларация от партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ)

на вицепремиера Валери Симеонов, като в противен случай политическата формация ще обсъди напускане на коалициите.
Декларацията бе прочетена от Симеонов, а е приета на заседание на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, продължило 3 дни. От НФСБ протестират срещу освобождаването на трима министри, което според тях е в нарушение на Коалиционното споразумение с ГЕРБ, в което се изисква „предварително съгласуване с коалиционния партньор.
„Има диалог – има коалиция, няма диалог – няма такава“. „Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и да се извършат промени в нашата, в „Обединени патриоти“. Ще очакваме от парламентарната група на „Обединени патриоти“ да реши въпроса с ръководството на групата до края на септември“, заяви Симеонов. Парламентарната група на „Обединени патриоти“ се оглавява от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.
Борислав Ячев обясни, че ще искат колективен модел на управление на парламентарната група. „Факт е, че работата в парламентарната група не върви добре. Наши законопроекти и на колегите от ВМРО или не се внасят или се бавят, не се свикват заседания“, обясни Ячев. Симеонов уточни, че не става въпрос за оставката на Волен Сидеров. Депутатите му искат групата да се ръководи от представители на трите партии – НФСБ, ВМРО и „Атака“.
Валери Симеонов смята, че има други министри, чиито оставки могат да бъдат поискани, а като пример даде министърът на туризма Николина Ангелкова. „Смятам, че няма да полезна за никой бранш. Не може цял сектор да се управлява в реверанси към неизвестни с почтеността си фирми“, каза той. По думите му туризмът е бил определен като отговорност на НФСБ, но не било „детската му мечта“ да стане той министър. „Само Ангелкова да е, на филия да е намажеш“, каза още Симеонов. Той разказа, че няколко пъти преди европредседателството е искал оставката и. Все пак можело да не иска оставката, като това ще зависи дали ще има диалог или не, на срещата на лидерите на управляващата коалиция.

Вчера НФСБ обяви, че ще гласува против оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, които бяха поискани от премиера Бойко Борисов и подадени заради тежката катастрофа със 17 жертви край Своге. Очаква се по-късно днес коалиционните партньори да обсъдят бъдещото си взаимодействие след като премиерът Бойко Борисов се върне от визита в Черна гора.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.