Вандали потрошиха с камъни 27 прожектора от художественото осветление на древния Абритус

Вандали потрошиха през изминалата нощ 27 прожектора от художественото осветление на древния Абритус.

Буквално помлени са ваните от Северозападната /Първа кула/, всички по протежението на северната стена на крепостта, та чак до Северната порта на древния град /срещу Лапидариума/.

Телефонът илюстрира колко големи са камъните, с които са трошени прожекторите
Телефонът илюстрира колко големи са камъните, с които са трошени прожекторите

„Потресена съм! Подобен вандализъм за мен и колегите ми е необясним“, каза директорът на Регионалния исторически музей в Разград Галена Радославова.
Криминалистите са направили оглед на местопрестъплението. По случая е образувано досъдебно производство.
И друг път е имало посегателства върху осветителни тела, включително и около Южната кула, до която имат достъп посетителите на резервата, но такъв погром досега не е имало, коментираха случилото се музейни работници.
Предполага се, че шайка наркомани или абсолютни безделници, са изригнали в несвяст в потайна доба и са вилнели дорде силите им свършат…

Припомняме, че Историко-археологическият резерват „Абритус“ бе обновен и експониран такъв, какъвто го познаваме днес, след реализацията на проекта „Абритус – мистика и реалност“, реализиран от Община Разград за близо 6 500 000 лева, а новата му визия бе официално представена от бившия кмет на Разград Денчо Бояджиев в средата на юни 2015 година.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.