Eкоинспекцията изпрати мобилна станция да измерва качеството на въздуха в Разград, позиционира я в измислена забавачница

Мобилната автоматична станция щe следи качеството на въздуха в Разград през следващите седмици.
В прессъобщение от РИОСВ – Русе уточняват, че мониторингът ще продължи две седмици и е изтеглен с две седмици по-рано заради множеството сигнали за неприятни миризми в града. В информацията се казва още, че станцията e в двора на детска градина „Пинокио“, в кв. „Лудогорие“, откъдето са получени най-много сигнали. В Разград обаче такава детска градина няма. Репортер на e-Razgrad.bg откри микробуса наистина в жк „Лудогорие“, но в съществуващата забавачница „Шестте ястребинчета“.
В следващите 14 дни лабораторията ще следи нивата на основните замърсители на въздуха – серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици, озон и сероводород.
Днес дежурен екип на инспекция е извършил извънредна проверка на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „Биовет“ АД-клон Разград. Взети са днес сутринта проби от отпадъчни води при нормален отток. Там дружеството извършва планирани ремонтни дейности на биостъпалото, които трябва да приключат да края на месеца. По тази причина пречиствателната станция не функционира ефективно.
При извършените обходи в района на двете пречиствателни станции тази сутрин не са установени неприятни миризми, а данните от станцията през последното денонощие не показват превишения на следените показатели, се казва още в престъобщението на екоинспекцията.
Припомняме, че началото на седмицата от РИОСВ инспектираха три разградски предприятия – „Амилум“, „Биовет-клон Разград и „Пилко“, Градската и пречиствателната станция на „Биовет“.
А общинският съветник Калоян Монев изпрати сигнал за миризмите в Разград вече трета поредна година и до Европейската комисия.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.