Близо половин милион лева за проучване колко съдилища и прокуратури да има

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви обществена поръчка за консултантски услуги за подобряване на съдебната карта. Това означава, че съветът търси мнение колко да бъде броят на съдилищата и прокуратурите в страната. Прогнозната цена на търга е близо половин милион.
От сайта на агенцията за поръчки се вижда, че заложената стойност е 388 927 лв. без ДДС или общо 466 713 лв. Парите ще дойдат от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз (ЕС).
В описанието на търга е заложено, че договорът за изпълнение ще включва преглед на практиката на страните в ЕС; организиране на две посещения за обмен на добри практики; анализ на състоянието на съдилищата и прокуратурите; изготвяне на детайлни доклади по места за реорганизация и/или обединяване на съдебни структури. Освен това изпълнителят ще трябва да представи предложения за подобряване на съдебната карта и да изготви пакет от идеи за законодателни промени за въвеждане на оптимизирана съдебна карта.
В средата на юли единодушно и без дебати ВСС реши да закрие 11 районни прокуратури, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Кадровците решиха, че от началото на следващата година ще бъдат закрити прокуратурите в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Някои от общините изразиха притеснение от закриването на прокуратури.
Това стана причина на последното си заседание преди лятната ваканция прокурорската колегия да реши, че кметовете и общинските съвети в градовете, където предстои да бъдат закрити прокуратури от началото на следващата година, ще получат успокоителни писма. В тях ще им бъде обяснено, че няма поводи за притеснение и прокурорско присъствие при тях ще има. Главният прокурор Сотир Цацаров посочи тогава, че решението е само за затваряне на сградите на районните прокуратури.
Възможност за закриване на прокуратури даде Конституционният съд, който след сезиране от главния прокурор Сотир Цацаров позволи промяна на съдебната карта на прокуратурите в страната. В началото на октомври 2016 г. той поиска от съда тълкуване дали следва да има толкова прокуратури, колкото и съдилища, т.е. на всеки съд да отговаря съответна прокуратура, със седалище в населеното място, в което е съдът. Според конституционните съдии не е необходимо структурно съответствие, важното е да има функционално.
Следващият по-голям етап е окрупняване на всички останали районни прокуратури, извън областните градове. Ще останат само 28 в областните центрове.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.