Разград отново става столица на киселото мляко, традициите и занаятите

Разград ще домакинства на ХVII издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти от 23 до 25 юли. Програмата на фиестата днес обяви пред журналисти главният експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм в Община Разград Виолета Антонова.
Участие ще вземат 70 майстори занаятчии от цялата страна, които ще представят 22 занаята. Очакват се официални делегации от побратимените на Разград румънски градове Кълъраш и Слобозия.
Фестивалът ще започне в 19.00 часа с традиционното дефиле на фолклорните групи от Общинския културен център, по ул. „Кирил и Методий“ и пешеходния бул. „България“ до Ларгото. Там от 20.30 часа е официалното откриване, след което е концертът на състави от Коста Рика и Филипините. Първи на сцената обаче ще стъпят талантите Детския танцов ансамбъл „Лудогорче” при Капанския ансамбъл, Детската танцова школа „Капанче” и средношколска танцова формация при читалище „Напредък”.
Целият следващ ден е посветен на децата за техните „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей.
Пак там от 9.00 часа е конкурсът за най-добро домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. В 10.00 часа започва програмата от празничната традиция на Лудогорието на състави за автентичен фолклор.
Пред Общинския културен център в 17.30 часа с постановката „Колелото на живота“ ще бъде представена местната етнографска група „Капанци“.
Следва състезанието „Да правим таратор, а не терор!” между отбори от гостуващите танцови състави и местни тимове.
В 19.30 часа е дефилето по улиците на града, а от 20.30 часа на Ларгото – вечерта на Беларус, Мексико и Черна гора.
Третият фестивален ден започва с конкурс за детска рисунка „Фестивалът на млякото и традициите” в градинката пред Художествената галерия от 10.00 часа.
Вечерта е за Краля и Кралицата на Панаира. Началото на конкурса е в 17.30 часа пред Общинския културен център. Последното дефиле на танцовите състави ще поведат с файтон
Кралят и Кралицата на Панаира. След третия концерт е официалното закриване на Панаира и фестивала и празничната заря.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.