33 ученици от Националната техническа гимназия получават сертификати за участие в „Ученически практики“

33 ученици от Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград получават тази година сертификати за участие в „Ученически практики“ – проект на Министерството на образованието и науката, по който децата се обучават в бъдещата си професия в реална работна среда.

Днес документа от ръцете на работодателите получиха 23 гимназисти, останалите или вече го имат, защото са стажували по-рано или това ще случи по-напред във времето, тъй като стажът им още тече. Гимназистите са от специалностите: „Системно програмиране”, “Компютърна техника и технологии“, „Електрообзавеждане на производството“, „Компютърни мрежи“, „“Мехатроника“, „Машини и системи с ЦПУ“. Практика им е по 240 часа. На поканата за участи са откликнали 21 фирми в общината: „МАТ“ ООД, „Терм 2006“ ООД, „Балканфарма – Разград“ АД, „Дружба“ АД, „Газмонтажинженеринг“ ЕООД, „Йотов“ ООД, „“Булкорп“ ООД, „НР“ ООД, „ГХ Трейд“ ЕООД“, „Ник 92“ ЕТ, „112 БГ“ ООД, Стиви“ ЕТ, „ТРД“ ООД, „Ремко“ ООД, „Разград Полиграф“ ООД, „Надежда-Ал.Георгиев“ ЕТ, „Пилко“ ООД, „“Доминант“ ООД, „Даниса“ ООД, „Каримекс“ ООД и „К.К.Инвест“ ЕООД.

Стажантите изразиха удовлетворението си от възможността да научат още неща за бъдещата си професия и да опитат как се справят в реална работна среда.

Работодателите ги похвалиха за усърдието и направиха само една препоръка – като тръгват за работа във фирма, да са наясно, че освен права, имат и задължения там. И че дисциплината на работното място е много важен фактор в кариерното им развитие.

На церемонията днес стана ясно, че в цялата Разградска област в проекта са приели и участват общо 99 фирми, а стажантите в тях са 299.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.