Д-р Надие Карагьозова с награда от международен конкурс

Сред наградените в петия международен конкурс на тема: „Гражданското образование – формиране на ценностни нагласи у младото поколение” – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2018 г. е и секретарят на МКБППМН-Кубрат д-р Надие Карагьозова. Наградата е за идеята й да създаде и обедини деца в клуб, които да подпомагат превантивната дейност на комисията чрез позитивни начинания и подкрепа. Тя е единственият участник от 290-те секретари на местни комисии в страната.

Организатори на престижния конкурс са СБУ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ под патронажа на МОН.

Церемонията по награждаването ще се състои по време на семинар за „Извънкласните и извънучилищни дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците – 2018” в СОК -Камчия през август.

Припомняме, че д-р Н. Карагьозова има богат професионален опит с деца, родителската общност и от няколко години е канен гост-лектор обучител и на педагогически екипи. Носител е и на други престижни отличия, които са доказателство за високия й професионализъм и всеотдайност в утвърждаването на съвременните ценности и традиции на българското образование и личностното развитие на децата.

„Приех новината със смесени чувства, нищо че е от такова високо естество, но се радвам, че признанието идва в момент, когато за пореден път се натъквам на лица, които тиражират и се месят в работата на местните комисии и внушават, че те трябва само и единствено да работят с деца в конфликт със Закона и в превантивната работа трябва да бъдат обхванати само те. Превенцията е насочена към всички деца и подрастващи. Тя трябва да „върви преди проблемите“. Знанието е превенция и най-добрите политики в това отношение са образователните политики. В тази връзка участието на всички деца, обединени в клубове, групи по интереси или други форми е от полза за цялостна ефективна превенция. Капацитетът и потенциалът през лятната ваканция на читалищата, училищните комисии, спортните зали, библиотеките трябва да се използва максимално – човек стига да иска, намира начини. В тях може да се реализират успешни практики за превенция –„Безопасно и щастливо лято“. Децата се социализират по-добре, когато са заедно, когато имат добрите примери пред себе си, когато имат възможност да сравняват кое е по-добро, кое не, коя постъпка е приемлива, коя не… Не бива да делим децата: тези ще се обучават, тези не, тези ще бъдат обхванати, тези не. Работа с деца в конфликт със закона е регламентирана в закона и последващата работа с тях при нужда се осъществява от определени за случая лица с нужната подготовка и квалификация, но когато става дума за превенция, делението не е правилно. Когато някой гледа справедливо, строго и професионално, нещата се тълкуват по съвсем друг начин. Знам колко труд, колко търпение са ми били нужни, когато съм била сама без подкрепа на моменти в реализирането на много успешни дейности, свързани с комисията и се надявам искрено да почнем да уважаваме хората, които наистина са добри в нещата, които правят. Познавам много успешни колеги, ангажирани в комисиите. Това признание е и за родителите, и децата, които ми се довериха през годините, повярваха и бяха с мен и част от най-силните моменти в написването на професионалната автобиография на комисията. Колкото и да им благодаря, ще е малко. “ коментира д-р Н. Карагьозова новината.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.