100 ветеринарни доктори са в Разград – на национален семинар на Асоциацията на лекуващите продуктивни животни

Близо 100 ветеринарни лекари от всички краища на страната днес са в Разград за участие в националния семинар на най-младото сдружение в рамките на Българския ветеринарен съюз – Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни.
Организатор и домакин на форума са Асоциацията и „Фарма Тийм“ ЕООД, а мястото – СПА комплекс „Островче“.
Всяка година организираме по една национално събитие за колегите при нас. Миналата година представихме, освен теоретичната част на конференцията, и механизиран станок за обработка и лекуване на копитата на крави, казва собственикът на „Фарма Тийм“ д-р Никола Досев.

Две лекциите изслушаха ветеринарните лекари на семинара в Островче. Деканът на факултета по ветеринарна медицина в Тракийския университет – Стара Загора проф. Михни Люцканов ги запозна с клинико-микробиологичните аспекти при бактериалните инфекции при едрите преживни животни, а шефът на катедра „АГ“ в Университета доц. Станимир Йотов – с предизвикателствата при репродукцията на млечните крави.
В дискусиите между докладите ветеринарните лекари обсъдиха и актуалните в момента проблеми в сектора – африканската чума при прасетата и чумата по овцете.
Официални гости на семинара са председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков, председателят на Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни д-р Мирослав Първанов и представители на най-голямата фармацевтична компания в Сърбия от град Соботица.
Вечерта продължава с тържество край басейна в комплекса, а за доброто настроение на всички грижата има Монтанската духова музика. Ще има и огнено шоу във водата.

 

Д-р Мирослав ПЪРВАНОВ: Мигрантската вълна ни сблъска с непознати по нашите земи заболявания при животните, справянето с тях е въпрос на национална сигурност

Д-р Първанов, Асоциацията ви е още в младенческа възраст – на 10 септември ще стане на година. Какви са целите пред съсловието в нея?
Това е най-младата организация в Българския ветеринарен съюз и възникна като сдружение на хора, упражняващи саморегулиращи се професии.
Две са основните ни цели: самообразование и продължаващо обучение на колегията. Нещо, което съвременните фермери изискват задължително от лекарите, които се грижат за животните им.
И втората цел: връзката ни с държавата. Да участваме в консултации на ниво държавни агенции, Министерство на земеделието и Народно събрание при изготвянето на различни нормативни актове и закони, свързани с нашата работа. Нещо, което вече се случва, защото сме разпознаваеми, макар че още се налага някъде да се самопоканваме.

Напоследък у нас се заговори за нови, актуални заболявания при животните. Те днес са част от дискусиите на семинара.

Да, категорично, защото темата е изключително важна. Смятаме, че с мигрантската вълна у нас влязоха непознати, екзотични заболявания, като чумата по дребните преживни животни и чумата при прасетата. Вирусите при тях нанасят огромни поражения, смъртността е изключиетлно висока, могат да унищожат цял сектор от икономиката и затова смятаме, че справянето с проблема е въпрос на национална сигурност.
Засега овладяването на огнищата става с унищожаване на болните и потенциално контактни животни в трикилометрова зона. Ние обаче сме на мнение, че ще се стигне и до ваксиниране, така както стана при говедата.

Каква е оценката ви за семинара?
Поздравления за инициативността и протегнатата ръка на д-р Никола Досев и фирма „Фарма Тийм“. Колегите имат нужда от подобни форуми, вече стана дума защо. Тук са почти 100 колеги от цялата страна. Те имат уникалната възможност за лична среща с най-добрия сред нас – декана на Ветеринарния факултет на Тракийския университет Михни Люцканов, да споделят притесненията си за случващото се в нашата сфера на работа и да обменят добри практики. Още веднъж, поздравления за домакините!

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.