Армията обмисля да свали прага за преодоляване на психотестовете заради липса на кандидати

Желаещите да станат професионални войници са по-малко от обявените свободните места от армията. Затова политическото ръководство на Министерството на отбраната обмисля да снижи прага за преодоляване на тестовете за психологическа пригодност, през които преминават всички желаещи за служба в армията. Срещу това обаче се обявяват военни психолози, тъй като в армията може да попаднат психически нестабилни хора.

На заседание на парламентарната комисия на 10 май министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че между 30% и 40% от кандидатите за войници отпадат на военните комисии „и то специално на психотестовете“. „Не смятам, че 40% от населението на България са луди хора, а и тук трябва да се помисли“, допълни той. Според него на тези тестове и комисии се отхвърлят хора, които могат да служат. От Министерството на отбраната обясниха, че 30% е средният процент на отпадналите кандидати по различни причини.

От ръководство на армията потвърдиха, че понижаването на нивото се обмисля, най-вече за войниците, които кандидатстват за по-ниски длъжности. Военни психолози обаче се противопоставят на идеята, защото се опасяват, че на служба могат да попаднат опасни за обществото хора. Обмисля се да се облекчи и проверката на физическото състояние.

Според специалната наредба психологическото изследване трябва да оцени интелектуалните и емоционалните характеристики на кандидатите. Изследването на емоциите трябва да покаже мотивацията и нагласите за служба, емоционална устойчивост, устойчивост на стрес, самоконтрол, контрол на гнева и отношението към приемане на заповеди, антисоциални нагласи, способности за поемане на риск, както и склонност към наркомания, и т.н.

Според висшето професионално ръководство на армията най-големият проблем е здравословното състояние на кандидатите. Следващият голям проблем е физическото състояние на кандидатите.

От началото на годината са отпаднали 15%
До първи юни за конкурсите за 339 длъжности документи са подали 295 души, сочат данните, изискани от „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация. От тях са отпаднали 43 кандидати. Най-много – 24, са скъсани на теста за физическа култура. По здравословни причини са отпаднали 14, на теста за обща култура – 2, и на теста по психологическа пригодност – 1. Това прави около 15% отпаднали.

За назначаване са определени 221 души, а от началото на годината до 1 юни са назначени 190. За останалите кандидати все още тече процедура за достъп до секретна информация. Средната възраст на кандидатите за армията е 26 години.

Общо обявените конкурси в края на миналата година са за попълване на 585 вакантни длъжности, съответно: 41 за офицери; 13 за сержанти и 531 за войници.

Армията има недостиг от около 3000 войника, според данните, които министърът на отбраната и неговите заместници изнесоха пред ресорната парламентарна комисия. Каракачанов тогава изрази оптимизъм, че процесът за намаляване на армията може да бъде спрян до края на годината. За първи от години за 2018 г. година на министерството на отбраната бяха отпуснати 30 млн. лв. за попълване на 1300 вакантни длъжности.

За някои поделения няма кандидати
От министерството не предоставиха данни за кандидатите по поделения с обяснението, че това е секретна информация. Според източници на „Дневник“ за някои поделения има много малко кандидати, а точно те са и най-големите – като Карлово, Ямбол и Сливен. Близостта на Карлово до бързо развиващата се икономика на Пловдив, наемането на допълнителни работници в оръжейните заводи в Сопот и растящите заплати в региона правят заплащането в армията неконкурентно. Заплатите на армията бяха повишени с отпускането на още 100 млн. лв. в бюджета на военното министерство за тази година. Заплатите на войниците бяха вдигнати с около 70 лв., а на офицерите – с 90 лв. Така основната заплата за редник в момента е около 680 при средна брутна заплата за страната през март 1077 лв.

На определените дати за провеждане на изпитите не са се явили 22-ма от кандидатите, от които 2-ма за офицерски длъжности и 20 за войнишки длъжности, което според висши военни означава, че кандидатите са си намерили работа междувременно.

В други районни проблемът с намиране на войници е по-малък. В Смолянската алпийска бригада, например, са попълнили почти всички липсващи бройки. Според военни това е заради по-ниските заплати в региона и специализацията на бригадата, която дава възможност да запалени планинари да практикуват хобито си и да получават заплата за това.

Съсредоточаването на поделенията в центъра на страната, с цел да са на еднакво разстояние от всички граници, сега се оценява като грешка.

Ако проектите за модернизация на армията се осъществят, може да имам модерна техника, но не и хора за нея, коментира генерал от армията.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.